Single – Je Staat nooit Alleen!

De Stichting Burgerinitiatief Woudenberg heeft een single uitgebracht over het thema armoede. Het nummer is ingezongen door de artiesten Frank Verkooyen en Dave Groenendijk. Die laatste groeide op in een gezin dat moest aankloppen bij het Leger des Heils. Het lied is op vrijdag 25 oktober 2019 gepresenteerd.

Initiatiefnemer van het muziekproject is Jacco van den Essenburg, oprichter van Stichting Burgerinitiatief Woudenberg, een armoedebestrijdingsorganisatie in het gelijknamige dorp bij Amersfoort. Van den Essenburg, 49 jaar, was succesvol ondernemer. Totdat hij  twee auto-ongelukken kreeg – een keer door een kapotte auto, de tweede keer door een black-out – en in 2014 zijn rijbewijs moest inleveren. Hij werd 100 % afgekeurd.

Hij besloot zich vervolgens in te gaan zetten voor mensen onder de armoedegrens in de regio Amersfoort en richtte ‘Stichting Burgerinitiatief Woudenberg’ op. Inmiddels zetten 25 vrijwilligers zich er zes dagen per week voor in en zijn inmiddels de afgelopen drie jaar twaalfhonderd mensen geholpen. 

De organisatie werd vorig jaar genomineerd voor een aanmoedigingsprijs van ING en dit voorjaar op het Binnenhof uitgenodigd door Kamerlid Gijs van Dijk om hem bij te praten over armoedeproblematiek in de praktijk. De aanvragen voor de stichting komen zelfs uit Amsterdam.

,,Dit lied is een nieuwe manier om de boodschap uit te dragen dat je niet hoeft te schamen voor armoede. En dat je niet de enige bent die ermee zit’’, aldus Van den Essenburg. ,,Er zijn veel mensen onder onze doelgroep die Nederlandstalige muziek waarderen. Dit is een andere  manier om hen een hart onder de riem te steken – en natuurlijk om Nederland te laten zien dat dit probleem bestaat. Want er is ontzettend veel schaamte rondom dit thema.’’

Zanger Dave Groenendijk, ambassadeur voor de Stichting Burgerinitiatief Woudenberg, is het met hem eens. Als kleine jongen belandde hij met het gezin waarin hij opgroeide bij het Leger des Heils. Thuis waren er nauwelijks meubels. ,,Inmiddels zit ik niet meer in die situatie – maar ik voel me enorm verbonden met mensen die hetzelfde meemaken als wij toen’’, aldus Groenendijk. Hij en de bekende Brabantse volkszanger Frank Verkooyen werkten onbezoldigd mee aan het nummer.

,,Een opvallende productie’’, aldus muziekexpert Jim Hoogendorp. Hij is hoofdredacteur van het platform Behind the Stars, dat bericht over trends binnen de Nederlandstalige muziek. ,,Over armoede wordt niet veel meer gezongen, dat gebeurde vooral in de jaren zestig. En met het nummer ‘Woede van de Armoede’ van Frank Boeijen uit 1997, van recenter datum nog. Maar tegenwoordig gaat het bijna altijd over de liefde. Misschien zegt dit nieuwe nummer wat nu uitgebracht wordt wel iets over de tijd waarin we leven.’’ 

De single is te bestellen via info@stbiw.nl

De opbrengst komt ten goede aan ons goede doel